Szőlő dzsem
Kiváló dzsem apró, savanykás, kék szőlőből. Az elkészítésénél tartósítószer mentes cukor és befőzési nádcukor került felhasználásra. A dzsem megfelelő sűrűségű, alkalmas palacsintára, süteményekre vagy a krémtorta piskótájára.
recept,recept fotó,piros szőlő,Befőttek,Gluténmentes ,Laktózmentes
Befőttek
Recept
2.
A szőlőszemeket leszedjük.
3.
A szőlőt fokozatosan, csak rövid ideig turmixoljuk . Csak úgy, hogy ne törjük össze a szőlő magokat.
4.
Beleöntjük egy nagyobb lábasba.
5.
A szőlő mixet felforraljuk és 15-20 percig főzzük. Hideg-vizes fürdőben hagyjuk lehűlni (nem muszáj teljesen hidegre).
6.
A szőlőmasszát átszűrjük és passzírozzuk.
7.
kristálycukor 2 kilogramm
A tiszta szőlőlébe (kb 4 liter marad) beleszórjuk a cukrot, majd újra felforraljuk és időnkénti kevergetés mellett 1-1,5 órán át főzzük. A víz fokozatosan elpárolog, és a massza elkezd sűrűsödni (főzéssel kb. a harmada elpárolog). Amikor elkezd sűrűsödni a dzsem, ajánlatos gyakrabban kevergetni.
9.
A forró dzsemet kis befőttes üvegekbe (poharakba) töltjük, és lezárjuk...
10.
...majd az üvegeket fejjel lefelé állítjuk, így a dzsem elkezd dunsztolódni.
11.
A megadott mennyiségű szőlőből, kb. 3,5 kg kiváló házi dzsemet kapunk.
Jó étvágyat!