RECEPTEK

Túrós rétes

Túrós rétes

Tradicionális rétes recept, úgy ahogy a mi nagymamáink tanulták a saját nagymamáiktól. A recept két rétesre van számítva egy kiló lisztből. Az egyik lehet túrós a másik pedig mákos vagy almás.

recept,recept fotó,finomliszt 00 Extra,darabos túró,Rétesek

Rétesek

Főzőcske

Adag

12

Az elkészítés ideje

1 h. 30 min.

Nehézség

nagy

kategóriak

Rétesek  

 

Hozzávalók

Hozzávalók

darabos túró250gramm
ecet1evőkanál
finomliszt 00 Extra1kilogramm
kristálycukor2evőkanál
-
tyúk tojás1darab
vaj120gramm
víz2deciliter

 

Recept

1. Tészta készítése

finomliszt 00 Extra 1 kilogramm

A lisztet egy szűrő segítségével átszitáljuk egy gyúrólapra.

2. 

víz 2 deciliter  ecet 1 evőkanál

Langyos vízben ecetet keverünk.

3. 

tyúk tojás 1 darab  vaj 60 gramm 

A liszthez tojást, csipetnyi sót és puha vajat adunk. Először szétkeverjük egy késsel, majd a kezünkkel összedolgozzuk. A végén gyúrólaphoz ütögetjük, amíg nem fog ragadni.

4. 

A tésztát két egyforma cipóra választjuk, és liszttel meghintett deszkára helyezzük. Letakarjuk egy nagyobb forró serpenyővel. 45 percig állni hagyjuk.

5. 

Egy nagy fehér abroszt vagy lepedőt szétterítünk és meghintjük liszttel. A lisztet az egész felületre szórjuk, hogy a tészta a kihúzásnál ne ragadjon.

6. 

vaj 60 gramm

A tésztát elkezdjük húzogatni az abroszon, folyamatosan olvasztott vajjal csepegtetjük.

7. 

Folytatjuk a kihúzogatást, addig amíg a tészta el nem kezd szakadozni. Az sem baj ha helyenként lyukak keletkeznek. A végén egy átlátszó vékony tészta lesz.

8. 

A széleit körbe levágjuk.

9. Tészta töltése

darabos túró 250 gramm  kristálycukor 2 evőkanál

A tészta felére rászórjuk a túrót, amelyben előzőleg cukrot kevertünk szét.

10. 

A tésztát az abrosz segítségével 3x áthajtjuk, úgy, hogy a töltelék sütés közben ne folyjon ki.

11. 

Majd az abrosz segítségével tovább tekerjük a tésztát.

12. 

A tekercset óvatosan átrakjuk zsiradékkal kikent tepsire, és patkót formálunk. Megcsepegtetjük a maradék olvasztott vajjal és szétkenjük.

13. 

Előmelegített sütőben 240°C-on aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés  • Frissítse a cookie-k beállításit